Onze klanten beoordelen ons met een

9,2

!
Bel direct 078-6159960 Huis verkopen?
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Het biedlogboek: wat is het en waarom is het belangrijk?

Christiaan Wisse
Christiaan Wisse Kandidaat - Makelaar
Het biedlogboek: wat is het en waarom is het belangrijk?

Sinds begin 2023 is het voor NVM makelaars verplicht om gebruik te maken van het digitale biedlogboek bij de verkoop van een woning. Dit logboek zorgt ervoor dat het proces rondom het verkopen van een woning transparanter wordt. Hoe het logboek precies werkt en waarom het ingevoerd is leggen we hieronder uit.

Waarom een biedlogboek?

Door de overspannen woningmarkt van de afgelopen jaren is het vertrouwen in de integriteit van het koopproces afgenomen. Om dit vertrouwen te herstellen zijn er vanuit de NVM duidelijke en scherpe regels gekomen en is het biedlogboek bedacht. Hiermee wordt het proces rondom de verkoop van een woning transparanter. Het biedlogboek wordt gebruikt bij de verkoop van bestaande woningen en appartementen. Het logboek is niet van toepassing bij de verkoop van nieuwbouw, recreatiewoningen, bedrijfswoningen, garageboxen, bouwkavels en (agrarische) bedrijfsobjecten zonder woonbestemming.

Wat is het biedlogboek?

Voor de kandidaat-kopers, ofwel de personen die een bod gedaan hebben op de woning, betekent het biedlogboek meer transparantie. Nadat de woning is verkocht, de bedenktijd én de tijd voor ontbindende voorwaarden verstreken is, worden alle biedingen op de woning geanonimiseerd vrijgegeven en zichtbaar in het digitale Move-account.

Let wel, deze biedingen zijn alleen zichtbaar voor de kandidaat-kopers die daadwerkelijk een bod hebben geplaatst op de woning. Dit betekent dat de potentiële kopers die de woning bezichtigd hebben, maar geen bod uitgebracht hebben, géén toegang hebben tot het biedlogboek.

Nadat de woning onvoorwaardelijk verkocht is, kunnen alle kandidaat-kopers die een bod hebben geplaatst zien wat de andere biedingen waren. Hierin worden ook het tijdstip van ontvangst, de roerende zaken en eventuele ontbindende voorwaarden vermeld. Daarnaast laat het logboek zien of de kandidaat-koper een persoonlijke boodschap heeft toegevoegd voor de verkoper. Uiteraard is de inhoud vanwege privacy, van zowel de voorbehouden als de eventuele persoonlijke boodschap, alleen inzichtelijk voor de verkopende partij.

Het vrijgeven van dit biedlogboek is niet verplicht voor de NVM makelaar, tenzij een kandidaat-koper welke een bod heeft uitgebracht hier specifiek om vraagt. Bij 2M Van Ekeren Kuiper kijken we met een vooruitstrevende blik naar de toekomst en is er gekozen om het biedlogboek altijd automatisch vrij te geven na afloop van de verkoop.

Transparanter en meer vertrouwen

Onder de makelaars heerste een taboe op het delen van de verkoopprijzen en biedingen met de kandidaat-kopers. Door de nieuwe regelgeving merken we dat wij als makelaarskantoor, zelfs zonder aanvraag van een kandidaat-koper, vrijgeviger zijn in het delen van de biedingen. Naast transparantie in het verkoopproces, heeft het ons als makelaars ook nieuw inzicht gegeven. Een win-win situatie.

Sinds de invoering van het biedlogboek wordt de kandidaat-koper dus nog beter meegenomen in het verkoopproces. Deze nieuwe manier van werken zorgt voor betere transparantie van het proces, prettig voor de kandidaat-kopers van een woning, zo krijgen zij het vertrouwen in de woningmarkt terug.

Meer weten? Neem contact op!

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@2mvanekerenkuiper.nl
Kennis maken
Contact